BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, December 5, 2009

Bias

Sakit hati tak bila ade orang kutuk2 apa yang kita buat and then macam pandang rendah pada kita? Masalahnye macam ni, in my family, hanya saya sorang je yang amik bisnes. 40% of my big family are teachers and the other 60% semuanya dalam sains including doctors, engineers, medical lab, nurse etc. so, bila i am the only person yang amik bisnes ni, diorang macam tak puas hati la. Pandang rendah sangat2 dengan bisnes ni. Bagi diorang, stakat bisnes, pakcik kat kampung pn boleh je wat bisnes. Tak payah nak study tinggi2. Hish...tak paham betul la dengan mentaliti masyarakat kita ni. kenapa kita nampak bisnes sebagai benda yang lekeh? Sedangkan kalau orang luar, macam mat salleh ke, diorang anggap bisnes ni satu kerjaya yang lagi tinggi dari doc or profesional lain. bukanlah nk bandingkan sape lagi bagus, tapi kenapa mentaliti kita macam tu? salah ke bisnes? diorang ni macam tak berpandangan jauh, diorang ingat bila je saya habis study, nak duk umah, bukak kedai runcit? hello....tolong r pikir jauh sket bleh tak? Bukannye saya tak nak ambik sains, dengan kelulusan SPM saya dulu memang boleh sangat. even dulu dapat je tawaran pengajian dalam sains ni sebab time skolah dulu saya amk sains tulen. tapi nak buat macam mana, dah jatuh cinta dengan bisnes? takkan tu pun salah? Sampai hari ni, bila diorang tanya pasal study, saya rase macam malas je nak jawab. bukannye apa, walaupun saya bagitau keputusan exam or prestasi stduy saya ok, tapi diorang still jugak tak paham. bila cakap dapat la sket2 anugrah kecemerlangan tu, ape yg diorang ckp, "alah, memang la dapat angrh sbb cos tu senang..bisnes, orang yang tak kredit SPM pun bleh carry". aduhhhh...sakitnye hati. Obvious sgt kn? I dont even know why the have to think that way? why they have to be bias to business??? my mum n dad memang le tak pernah cakap pape and diorang tak kesah pe pun yang saya buat, tapi ade jugak le nampak cam pandang rendah pada bisnes ni. selalu bg cadangan suruh tukar course and ma dad selalu persoalkn kredibiliti bisnes tu sendri. apa yang boleh bisnes buat? mana bisnes boleh pegi?? hmm...ntah le..sekarang ni, saya perlu lebih kuat lagi. bukak je sem break ni, da final year. bila abes je dip ni, memang saya akan terus sambung dalam bisnes jugak. cakap lah pe orang nk cakap pun. Pekak kan telinga, butakan mata, bisukan mulut. Asal kita tau mana hala tuju kita, asal kita tau apa matlamat kita. And i'll alwys remember Peter F. Drucker said, "whenever you see a successful business, someone once made a courageous decision." I'll prove it to u guys (my family) bahawa bisnes ni akan pegi lebih jauh more than u did. tengok lah nanti!



6 comments:

shamimi said...

sememang mentality rakyat malaysia krg terbuka.
totally agree wit u business is about everything.
no money no talk.
this days is all about business.
just show ur parent dat u can gain ur dream as business woman.

ila de cute said...

Hi Sofea,

Thanks for visiting my humble blog and salam perkenalan.
Prove to everyone around u that one day u'll be businesswoman yang berjaya.

Take care dear.

Anonymous said...

saya skolah takat SPM je. wat malu je nak ngaku kat sini. tp bila ada yang bertanya pasal pendidikan saya tak penah tipu.. mmg saya takat spm je. pun begitu bila cakap spm orang lain cakap saya tipu lak. ini mungkin disebabkan pencapaian saya. bukan nak riak pun, saya ada rumah ada kenderaan sendiri. apa yang saya nak cakap kat sini.. bila kita buat sesuatu yang kita minat, kita akan buat bersungguh sungguh dan akan mencapai apa yang kita impikan. Tahniah Sofea kerana berani membuat pilihan untuk diri sendiri

Anonymous said...

Dun worry about what others said, Our own future life is depends on what we've planned & achieved till today. Respect comes with victories
^_^

Shinichizx said...

Assalamualaikum.. sabarla eyla.. mulut orang kita x leh nak tahan pun.. yang penting sekarang eyla berusaha capai apa yang eyla nak.. fokus pada matlamat dan tujuan asal eyla.. insyaAllah manala tau nanti eyla jadi usahawan wanita berjaya... amin... be yourself k..

sam london said...

nok wat biz budu ko etok nati nih ?