BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, December 7, 2009

How old r u?



Am i too old or too young for u? Is it a matter actually? Ada apa dengan umur? bila cakap je pasal umur, ramai org salah anggap. penting sgt ke umur tu? well, for me, umur tu hanyalah digit2 kosong yang xmembawa apa2 maksud. tak kiralah anda tua o too young but as long as ur mentality is good then u r better than the old person. sikap, attitude, professionalism, mentality, itu yg akan mentakrikan umur kita yg sebenar. Ramai je org yg umurnya lg tua dr kita tapi pemikiran n kelakuan mengalahkan kita. sikap suka ambil mudah, tak fikir panjang menjadikan seseorang tu lebih tidak matang berbanding umurnya. The worse thing is, ada je sesetengah masyarakat kita ni yang mengaku tua, kononnye lagi matang dr mereka yg muda, dan suka bermegah-megah dengan umurnya padahal pemikiran yg muda tu lebih baik dr dirinya. memang betul, mungkin mereka memiliki pengalaman yang lagi byk dr yang muda tapi xbermaksud pengalamannya tu akan mendewasakan mereka sekiranya mereka hanya tahu bermegah-megah dengan umur tanpa mengambil iktibar dari pengalamannya. Well..sy mengaku, pada umur sy 20 tahun ni, byk lagi perkara yang akan sy lalui dan cabaran kehidupan yang akan mengajar sy erti kehidupan sebenar, namun bagi mereka yang tak tahu menghargai erti kehidupan, jgn hanya sekadar hidup berpaksikan umur yang dimiliki kerana ianya bukanlah sesuatu untuk dibanggakan. Kita tak perlu menghitung apa yang telah kita dapat dari hidup ni tapi hitunglah apa yang telah kita beri kepada sebuah kehidupan. Jgn rasa terlalu sombong untuk menerima pandangan orang lain, walaupun daripada seorang budak kerana mungkin budak itu lebih mengetahui nilai sebuah pengisian kehidupan dari kita. tak rugi jika kita buang sekejap ego yang membelenggu diri untuk kebaikan bersama. muda atau tua, byk pengalam an atau tidak, bukanlah suatu persoalan. Hidup ini terlalu pahit bagi mereka yang melaluinya sambil lewa tapi amat bermakna bagi mereka yang tahu menghargainya. Age is an issue of mind over matter, if u dont mind, it doesnt matter. u r as young as ur faith, as old as ur doubt, as young as ur self-confidence, as old as ur fear, as young as ur hope and as old as ur despair.




2 comments:

sam said...

waaaaaaa hebat hebat skali deh...cam org mateng jer...mind over matter lagik...jgn main over dot3 cukop

Milka[M]ichiko said...

age is just numbers.
maturity dat counts..
age and maturity are enemies.. =p